Strategii pe termen lung..2 zile

Când o să priceapă toată lumea că investitorii străinii nu vor binele nostru, ci doar al lor?

Legile sau modificările legislative care afectează grav interesul naţional se fac de obicei cu mare discreţie, departe de ochii opiniei publice. Multe din legile care ne-au făcut viaţa mai grea, ne-au ruinat economia şi au afectat negativ societatea, au fost adoptate de guvernele ultimilor ani la presiunile sau lobby-ul exercitate de o serie de organizaţii ale afaceriştilor străini, ale corporaţiilor care activează în România, sau în urma ordinului direct venit de la FMI, BM sau UE.

„Consiliu al Investitorilor Străini”, la cererea căruia a fost adoptat şi Codul Muncii, a propus o serie de măsuri. Mafia străină scoate din România, an de an,miliarde de euro! Închipuiţi-vă câţi bani se mai scot din ţară din economia subterană şi din profiturile nedeclarate realizate de speculanţii şi afaceriştii străini. „Investitorii” straini folosesc tot felul de paravane legale, ce urmăresc să spele bani, sume mari pleacă din România în Occident.

„Investitorii” straini obţin scutiri de taxe şi facilităţi, ajutorarea băncilor străine pe seama unor nevinovaţi (salariaţi, pensionari, contribuabili), iar, într-o a doua fază, să-i zicem microeconomică, eliminarea brumei de economie românească din România prin ţintite privatizări şi prin aşa-numita liberalizare, de fapt o banală dar dramatică creştere, a preţurilor.

Actualul model economic al României este un model de tip colonial, cu valoare adăugată joasă şi control integral al capitalului străin în axa majoră a economiei, model rezervat periferiilor de către centrul colonial (în cazul în speţă Occidentul).

Absolut toţi politicienii, analiştii, jurnaliştii, afaceriştii şi alţi “işti” au lătrat întruna pe la televiziuni, că singura şansă de dezvoltare a României sunt “investitorii străini” sau “investiţiile străine”. Nimic mai fals!

Deşi mi-am propus să explic de ce investitorii străini contribuie foarte puţin, sau deloc la dezvoltatrea economică a României, cred că este limpede pentru oricine care este întreg la minte, că mulţimea de “investitori” care s-au perindat pe aici, sau încă mai profită de pe urma ţării noastre, nu au adus mari beneficii românilor, nici în ceea ce priveşte prosperitatea şi progresul economic, nici în ceea ce priveşte crearea de locuri de muncă.

Înainte de a intra în forţă în subiect, vreau să lămurim mai întâi un aspect ce este strâns legat de investitorii străini şi anume cel al globalizării. Am fost intoxicaţi ani în şir, prin propaganda făcută în presă şi în politică, cu ideea că globalizarea este un proces firesc, inevitabil, fiind rezultatul evoluţiei tehnologiei şi a umanităţii în general. Acest lucru este o minciună; globalizarea este un proces planificat şi iniţiat de marile corporaţii transnaţionale şi organismele financiare mondiale şi nu este deloc natural, fiind imposibil de menţinut fără ajutorul susţinut al politicienilor şi al guvernelor naţionale.

Practic, clasa politică şi guvernele statelor au fost corupte (cumpărate) de către oligarhia financiaro-corporatistă, pentru a sluji exclusiv interesele acestui grup. Globalizarea se realizează prin două acţiuni majore ale coducătorilor de state:

1. Dereglementarea, adică eliminarea acelor legi internaţionale care limitează accesul marilor bănci şi corporaţii pe teritoriul altor state decât cel de origine, dându-se astfel „liber la prăduit” resursele naturale şi umane ale oricărei ţări de pe planetă.

2. Subvenţionarea de către guverne a marilor afaceri internaţionale fie direct, fie indirect, prin scutiri de taxe şi impozite, prin construirea de infrastructură (autostrăzi, clădiri, utilităţi), garantarea de către stat a împrumuturilor făcute de respectivele companii pentru “investiţii”.

Pe lângă aceste două lucruri, guvernele, la presiunea acestor corporaţii şi instituţii financiare, adoptă o serie de legi, care favorizează afacerile străinilor, de cele mai multe ori în detrimentul populaţiei, al salariaţilor şi afacerilor locale.

Acum, cunoscând aceste lucruri, ne putem da seama că cei care vin să “investească” în România au posibilitatea să facă profituri uriaşe, fără să aducă contribuţii notabile la dezvoltarea economică a ţării şi plus de asta pot pleca oricând doresc, fără nicio responsabilitate faţă de economia naţională, faţă de angajaţi, sau faţă de problemele de mediu create.

În concluzie investitorii străini nu sunt o soluţie pentru dezvoltatea unei ţări. Un stat care îşi bazează creşterea economiei doar pe investiţii străine este o ţară bananieră falimentară. Marii rechini internaţionali nu aduc nici prosperitate, nici locuri de muncă, deoarece urmăresc să facă un profit cât mai mare cu investiţii cât mai mici.

Mulţi vor întreba, în acest caz, care este soluţia. Soluţia sănătoasă, pentru un stat liber şi suveran este dezvoltarea economiei locale, a micilor afaceri, bazate pe capital autohton, singurele care creează prosperitate, milioane de locuri de muncă (nu doar câteva mii) şi care contribuie în mod real la bugetul ţării.

Dacă ne uităm la ce a făcut guvernul Băsescu-Boc în ultimii ani, vom observa că mai întâi a distrus micile afaceri, prin măsurile iniţiale, din 2009, care au dus la închiderea a peste 300.000 de IMM-uri în numai doi ani, apoi, la “recomandarea” FMI, a Băncii Mondiale şi a UE a trecut fără dezbatere o serie de legi îndreptate împotriva naţiunii şi în favoarea marilor afaceri internaţionale.

După căderea regimului comunist în decembrie 1989, toate guvernările care au urmat au aplicat exclusiv politici neoliberale pentru „dezvoltarea“ economiei naţionale şi tranziţia spre capitalism.

La indicaţiile primite de la „partenerii“ noştri străini şi instituţii internaţionale precum FMI şi Banca Mondială, Statul a trecut masiv la privatizări, liberalizări şi implementarea mecanismelor „pieţei libere“, acestea fiind, conform propagandei oficiale de stat, singurele căi de dezvoltare a economiei româneşti.

În realitate, aplicarea politicilor neoliberale şi introducerea economiei de piaţă complet liberalizată într-o ţară în curs de dezvoltare, nu numai că nu îmbunătăţeşte situaţia, dar înseamnă practic sinucidere economică pentru ţara respectivă.

În ceea ce priveşte ţările în curs de dezvoltare, agenda neoliberală a fost promovată de o alianţă de guverne ale unor ţări bogate conduse de Statele Unite şi mediate de „Treimea Păgână” a organizaţiilor economice pe care le controlează în mare parte – Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Mondială şi Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC). Guvernele bogate îşi folosesc bugetele de ajutor şi accesul pe pieţele lor interne drept momeală pentru a convinge ţările în curs de dezvoltare să adopte politicile neoliberale.

Acest lucru este uneori în avantajul unor companii care fac lobby şi creează, în respectiva ţară în curs de dezvoltare, un mediu propice bunurilor străine şi investiţiilor în general. FMI şi Banca Mondială îşi joacă şi ele rolul, ataşând împrumuturilor lor condiţia ca ţara primitoare să adopte politicile neoliberale.

OMC prin crearea unor reguli de comerţ care favorizează liberul schimb în domeniile în care ţările bogate sunt mai puternice, dar nu şi acolo unde sunt slabe (de exemplu agricultură sau textile). Aceste guverne şi organizaţii internaţionale sunt sprijinite de o armată de ideologi. Unii dintre aceştia sunt persoane cu o înaltă pregătire academică şi care cunosc limitele economiei lor libere, dar tind să le ignore atunci când trebuie să dea sfaturi cu privire la politici (aşa cum s-a întâmplat în special atunci când au sfătuit fostele economii comuniste în anii 1990). Împreună, aceste organisme şi persoane diverse formează o maşină de propagandă puternică, un complex financiar-intelectual susţinut de bani şi putere.

Cu toate acestea, guvernele numite la conducerea României continuă să propovăduiască investiţiile străine, politicile neoliberale şi împrumuturile la FMI, ca soluţii unice şi universale, pentru scoaterea României din rahatul în care a fost băgată timp de 28 de ani tot prin aceste metode.

După decembrie 1989, economia moştenită de la fostul regim a fost supusă unui proces deliberat şi sistematic de distrugere. La fel şi sistemul bancar românesc, care a fost cedat străinilor, după ce capitalul autohton a fost spoliat şi transferat în diverse buzunare private printr-o serie de hoţii şi fraude derulate sub ochii BNR.

Pe lângă distrugerea independenţei economice, România a fost aservită şi în plan politic puterilor străine, prin aşa-numita aderare la NATO şi Uniunea Europeană. Pierderea independenţei economice şi politice a ţării noastre a fost necesară pentru ca aceasta să poată fi controlată cu uşurinţă din exterior şi pentru a fi transformată într-o colonie a Occidentului, aflat în declin.

Astăzi, pentru a fi tot timpul la ordinele şi pe placul puterilor străine, România este supusă în permanenţă unui şantaj economic şi politic, pe de-o parte prin organismele financiare internaţionale şi sistemul bancar controlat de străini cu girul BNR, iar pe de altă parte prin obligaţiile pe care ni le-am asumat în calitate de membri ai NATO şi Uniunii Europene.

Cursul de schimb leu-euro se stabileşte în urma unor şedinţe de negocieri la care participă băncile comerciale şi BNR, deci procesul nu este chiar aşa de natural şi bazat pe „mecanismele de piaţă”, cum ar vrea unii să pară.

Acum poate vă întrebaţi de ce nu a crescut euro şi pe timpul guvernelor anterioare. Atunci „investitorii străini” erau mulţumiţi de promisiunile făcute de Băsescu, de a privatiza anumite obiective economice de importanţă strategică pentru România, convenite în urma „consultărilor” cu FMI. Dar acum,aceste privatizări, cursul euro este folosit ca metodă de presiune şi şantaj, pentru a aduce lucrurile „pe făgaşul normal”.

Şantajul economic a fost folosit şi asupra guvernelor portocalii, mai ales atunci când România a fost obligată să facă împrumutul de 20 de miliarde de euro la FMI, dar pentru că regimul condus de Traian Băsescu a cedat foarte uşor, puterile străine fiind mulţumite, au sprijinit menţinerea la putere a acestuia şi au acceptat şi o relativă stabilitate economică a ţării, pe seama sacrificiilor populaţiei nevoiaşe. Mă tem că, în continuare, dacă guvernul Dragnea, sau oricare alt guvern viitor, care ar încerca să facă, sau măcar să promită ceva, pentru ameliorarea situaţiei sociale şi în favoarea interesului naţional, va fi ameninţat tot mai mult cu inflaţia, cu sancţiuni economice, cu „retragerea investitorilor străini”, toate acestea cu scopul de a aduce România din nou pe drumul planificat şi trasat de FMI, UE şi Banca Mondială.

Autor: Dan Tănăsescu

Surse articol:

1. http://dantanasescu.ro investitorii-straini-fac-presiuni-pentru-modificarea-legislatiei-in-interesul-lor.html

2. http://dantanasescu.ro/2011/10/02/investitorii-strain..

3. http://dantanasescu.ro/2016/07/28/neoliberalismul-a-d..

4. dantanasescu.ro santajul-economico-politic-asupra-romaniei.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s